ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΕΣ

 

Συχνά ακούγεται ο όρος ¨εξοικονόμηση ενέργειας¨ στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Όρος επιθυμητός όσο τίποτα άλλο, αφού έτσι επιτυγχάνουμε και την εξοικονόμηση χρημάτων μειώνοντας τα λειτουργικά μας έξοδα. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας μιλάμε για τον υπ’ αριθμόν ένα όρο ασφαλώς, αφού συχνοί είναι οι προβληματισμοί που μας τίθενται για τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Ξεκινάμε λοιπόν από τα «απλά» για να φτάσουμε στα πλέον σύνθετα και δαπανηρά.Μια πολύ απλή και πρακτική παρέμβαση είναι ο θερμοστάτης.
Η ολοκλήρωση μιας Ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης κλιματισμού ή θέρμανσης προϋποθέτει την απόδοση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού της τάξεως χιλιάδων ευρώ. Σίγουρα το συγκρότημα που τοποθετούμε για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών επιθυμούμε να είναι το βέλτιστο οικονομικά και τεχνικά αφού μιλάμε για μια σχετικά υψηλού κόστους επένδυση. Έχοντας λοιπόν ξοδέψει ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό κρίνεται σκόπιμο να ξοδέψουμε ένα σεβαστό ποσό για τον θερμοστάτη που θα ελέγχει το σύστημα μας.

 

 

Ο θερμοστάτης αποτελεί το «μυαλό» του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης. Είναι το αισθητήριο όργανο που αντιλαμβάνεται τις συνθήκες περιβάλλοντος στον χώρο άνεσης μας και ανάλογα με τις παραμέτρους που εμείς του έχουμε θέσει, δίνει την εντολή στο σύστημα μας για λειτουργία ή διακοπή. Η σωστή λειτουργία ενός θερμοστάτη είναι αυτή που καθιστά το σύστημα μας ακριβές, αξιόπιστο αλλά και οικονομικό.Σε επισκέψεις μας σε μηχανολογικές εγκαταστάσεις έχει παρατηρηθεί συχνά το φαινόμενο της εσφαλμένης λειτουργίας θερμοστατών. Πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι αυτή της εσφαλμένης ένδειξης άνω και κάτω ορίου. Ειδικότερα έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, όπου με ζητούμενη θερμοκρασία χώρου άνεσης τους 20ο C (βαθμούς Κελσίου), ο χώρος είχε φτάσει τους 27 οC (βαθμούς Κελσίου) και τότε διεκόπη η λειτουργία του συστήματος.

Μια διαφορά των 7 οC (βαθμών Κελσίου) μέσα στο χώρο μας μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία. Πολύ σημαντική όμως είναι η οικονομική σπατάλη αν υπολογίσουμε πως η ενεργειακή κατανάλωση αυξάνεται εκθετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου. Σε ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης για παράδειγμα, το πετρέλαιο που θα καταναλώναμε για να φτάσει ο χώρος στους 27 οC (βαθμούς Κελσίου) θα ήταν το τετραπλάσιο από αυτό που θα απαιτείτο για να φτάσει ο χώρος τους 20 οC (βαθμούς Κελσίου). Αν δε, μιλήσουμε για ένα χώρο με μεγάλες θερμικές απώλειες ενδεχομένως το σύστημα να μην έσβηνε ποτέ προσπαθώντας να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.
Που μπορεί να οφείλεται όμως αυτή η απόκλιση στο θερμοστάτη μας; Οι κυριότεροι τύποι θερμοστατών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο είναι δύο. Οι μηχανικοί και οι Ηλεκτρονικοί (ψηφιακοί). Οι μηχανικοί στηρίζουν τη λειτουργία τους στην αρχή των διμεταλλικών ελασμάτων. Με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη διαστολή – συστολή των υλικών ανοίγουν και κλείνουν τις επαφές τους ανοίγοντας ή κλείνοντας αντίστοιχα το ηλεκτρικό μας κύκλωμα. Μεγάλο τους πλεονέκτημα η χαμηλή τιμή αγοράς τους. Μεγάλο τους μειονέκτημα η μεγάλη απόκλιση στις μετρούμενες τιμές αλλά και στις τιμές των άνω και κάτω ορίων. Εξ αρχής διαβάζοντας τα κατασκευαστικά τους χαρακτηριστικά θα παρατηρήσουμε ότι παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 1,1 C (βαθμό Κελσίου) απόκλιση μεταξύ πραγματικής και μετρούμενης τιμής θερμοκρασίας. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αποτελούνται από πολλά κινούμενα μέρη αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να παρατηρούνται αποκλίσεις της τάξεως των 3 με4 οC (βαθμούς Κελσίου) μεταξύ πραγματικών και μετρούμενων τιμών. Αντίθετα οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες είναι κατασκευασμένοι από τυπωμένα κυκλώματα και φέρουν ηλεκτρονικό αισθητήριο χώρου. Τα πλεονεκτήματα τους είναι τα ακόλουθα:
Μεγάλη ακρίβεια στις μετρούμενες τιμές. Από τα κατασκευαστικά τους χαρακτηριστικά αναφέρεται κατά μέσο όρο απόκλιση 0,1-0,3 οC (βαθμούς Κελσίου) μεταξύ μετρούμενης και πραγματικής θερμοκρασίας.
Δυνατότητα ελέγχου και άλλων παραμέτρων χώρου άνεσης π.χ: σχετική υγρασία
Δυνατότητα λειτουργίας με χρονοπρογράμματα
Δυνατότητα λειτουργίας παγετού ή λειτουργίας ύπνου
Μεγάλη διάρκεια ζωής
Αναφορά βλαβών

Μοναδικό μειονέκτημα είναι το υψηλότερο κόστος αγοράς των ηλεκτρονικών θερμοστατών. Αν υπολογίσουμε όμως ότι η διαφορά τιμής ενός μηχανικού θερμοστάτη και ενός απλού ψηφιακού θερμοστάτη πολύ καλής ποιότητας είναι 15 ευρώ τότε μιλάμε για ασήμαντη οικονομική διαφορά.

Σημειώνεται ότι το 90% των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης που χρονολογούνται στη δεκαετία του 90 λειτουργεί με μηχανικούς θερμοστάτες, λόγω της τότε σπανιότητας των ηλεκτρονικών θερμοστατών αλλά και της πολύ υψηλής τους τιμής.
Είναι πολύ σημαντικό στο χώρο άνεσης μας να ζητούμε μια θερμοκρασία π.χ: 20 οC (βαθμούς Κελσίου) και αυτήν να παίρνουμε. Όπως αναφέραμε και παραπάνω έτσι εξασφαλίζουμε και την ευχάριστη διαμονή μας στο χώρο άνεσης μας αλλά και την αποφυγή σπατάλης ενέργειας. Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι μια παρέμβαση της τάξεως μερικών δεκάδων ευρώ μπορεί να μας εξοικονομήσει εκατοντάδες ευρώ ακόμα και μέσα σε μια σεζόν λειτουργίας ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε. Έχει παρατηρηθεί εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30% ύστερα από αντικατάσταση μηχανικού θερμοστάτη με θερμοστάτη ακριβείας. Έχοντας κάνει μια δαπανηρή επένδυση για την κάλυψη των θερμικών αναγκών του χώρου μας θα ήταν λάθος να μην εξασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του με έναν αξιόπιστο θερμοστάτη.
Σε επόμενη δημοσίευση μας θα γίνει λόγος και για την ορθή ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας σε ένα θερμοστάτη.

,

No comments yet.

Leave a Reply