Ετοιμαστείτε για το χειμώνα – Λέβητες pellet

Το καλοκαίρι έφτασε κι όμως αρκετοί καταναλωτές έχουν ήδη προχωρήσει σε παραγγελία μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης πριν τη λήξη της εφετινής περιόδου κυκλοφορίας του δεδομένου ότι με το νέο έτος έχει εξαγγελθεί ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να εξισωθεί με αυτή του πετρελαίου κίνησης με πρόσχημα την πάταξη της αισχροκέρδειας. Η τιμή αυτή υπολογίζεται στο 1,47 έως 1,6 ευρώ/ λίτρο στην περίπτωση που δεν γίνει μια προσαρμογή και της τιμής του πετρελαίου κίνησης.

Αυτονόητο είναι ότι το κόστος θέρμανσης κατοικιών αλλά και επαγγελματικών – βιομηχανικών χώρων θα γίνει δυσπρόσιτο, αφού μιλάμε για μια αύξηση δαπανών θέρμανσης περίπου 50% αν υπολογίσουμε ότι η μέση τιμή του πετρελαίου την χειμερινή περίοδο που πέρασε ήταν 0,97 ευρώ/ λίτρο.

Φυσική συνέπεια ήταν οι καταναλωτές να στραφούν σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης με τις αντλίες θερμότητας να έχουν την τιμητική τους. Τα γνωστά μας κλιματιστικά split. Η μέθοδος αυτή αν και ενεργοβόρα κρίνεται οικονομικότερη από την καύση πετρελαίου πλέον. Έχει βέβαια κάποια μειονεκτήματα όπως την αδυναμία κάλυψης όλων των θερμικών αναγκών του χώρου μας. Την γρήγορη απώλεια θερμότητας στο χώρο μας λόγω της θέρμανσης με βεβιασμένη ροή αέρα και της μηδενικής εναπομένουσας θερμότητας μόλις σβήσει η θερμική μηχανή μας. Την ανομοιόμορφη θέρμανση των μεγάλων χώρων λόγω της εκπομπής θερμού αέρα από ένα σημείο. Την έντονη δυσφορία που δημιουργείται αρκετές φορές από την ροή του αέρα στο χώρο μας ή την ίδια την οσμή του αέρα σε περιπτώσεις πλημμελούς συντηρήσεως.

Ηλεκτρικές θερμάστρες, σόμπες αλογόνου καθώς και σόμπες ξύλου, τζάκια απλά ή ενεργειακά τζάκια είχαν και αυτά την τιμητική τους φέρνοντας μας αναμνήσεις από τα παλιά.Οι μεν ηλεκτρικές συσκευές καθίστανται πολύ ενεργοβόρες και σχεδόν ασύμφορες για την απόδοση τους ενώ το τζάκι είναι μια πάρα πολύ καλή λύση ειδικά στην περίπτωση του ενεργειακού.Το τζάκι προϋποθέτει όμως ότι κάποιος πρέπει να το τροφοδοτεί.

Κάπου εκεί εμφανίζεται σε μεγάλη κλίμακα ο λέβητας στερεών καυσίμων και το καύσιμο με την ονομασία pellet. Τι είναι όμως το pellet?

Τα pellets αποτελούν το πράσινο καύσιμο του μέλλοντος καθώς είναι οικολογικό και αρκετά οικονομικό. Το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο προκύπτει από τη συμπίεση πριονιδιών και υπολειμμάτων ξύλου χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών. Παίρνει την μορφή μικρών κυλίνδρων διαμέτρου από 5-8 χιλιοστών και μήκους 20-30 χιλιοστών. Το pellet είναι το μοναδικό καύσιμο με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Κατά την καύση τους απελευθερώνουν όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην προκαλούν επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Η τιμή του pellet κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα 0.25 ευρώ/κιλό. Η θερμική του απόδοση είναι περίπου 4.200 4.500 kcal/κιλό.

Αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυτή τη στιγμή 0,99 ευρώ/λίτρο. Η θερμική του απόδοση είναι περίπου 8.568 Kcal/λίτρο.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι καίγοντας 2 κιλά pellet και με κόστος 0,50 ευρώ  παίρνουμε θερμότητα όχι απλά ίση αλλά και περισσότερη από το ένα λίτρο πετρελαίου το οποίο σήμερα κυμαίνεται περί τα 0,99 ευρώ. Η εξοικονόμηση χρημάτων λοιπόν είναι σήμερα 50% με προοπτική με δεδομένη την αύξηση της τιμής του πετρελαίου να φτάσει και το 80%.

Που γίνεται όμως η καύση αυτού του υλικού; Η καύση του pellet γίνεται σε λέβητες στερεών καυσίμων. Πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένους λέβητες που φέρουν ειδικό σιλό η ατέρμονα τροφοδότησης με το στερεό υλικό καύσης. Χαρακτηρίζονται από την απλότητα στον καθαρισμό τους και τον υψηλό βαθμό απόδοσης τους λόγω της απλότητας κατασκευής και λειτουργίας. Κατασκευαστικά μοιάζει με έναν κοινό λέβητα πετρελαίου ή αερίου με τη διαφορά ότι ο καυστήρας του είναι σχεδιασμένος για την καύση στερεών υλικών ακόμα και ξύλου…  Μάλιστα μερικοί λέβητες πετρελαίου  έχουν την δυνατότητα μετατροπής τους σε λέβητες καύσης στερεών καυσίμων.

Το κόστος αγοράς ενός τέτοιου λέβητα ανέρχεται περίπου στο κόστος αγοράς ενός κοινού μαντεμένιου λέβητα και ενός πιεστικού καυστήρα άρα δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ακριβό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας λέβητας μεικτής καύσεως στερεών 46,5Kw ή 40.000Kcal/h για μια τριώροφη κατοικία κοστίζει 2.000 ευρώ.

Η λειτουργία του δεν διαφέρει σε τίποτα από την λειτουργία του κλασσικού λέβητα κεντρικής θέρμανσης και μπορεί να συνδεθεί με όλες τις αυτονομίες του λεβητοστασίου.

Εύρος θερμοκρασιών λειτουργίας για το νερό προσαγωγής είναι 60-90 βαθμούς Κελσίου επίσης όπως ένας κοινός λέβητας αερίου – πετρελαίου.

Μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με τον υπάρχοντα λέβητα πετρελαίου στο σπίτι σας σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμος χώρος και να επιλέγετε εσείς το καύσιμο υλικό σε περίπτωση πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Τέλος σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι επειδή το Pellet πωλείται σε σάκους των 15 ή 25 κιλών είναι πολύ δύσκολο να πέσουμε σε σφάλμα ή σε κλοπή στον υπολογισμό ποσοτήτων κατά την παραλαβή του υλικού καύσεως.

Η χρήση της μεθόδου αυτής στην θέρμανση κερδίζει σταθερά θέση στις επιλογές των καταναλωτών και η δυνατότητα απόσβεσης του κόστους επένδυσης προσδιορίζεται στο ένα με ενάμιση έτος μόνο.

 

 

 

No comments yet.

Leave a Reply