ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Χρόνια σας πολλά και καλή σαρακοστή! Με την ελπίδα να μιλάμε μόνο για σαρακοστή… Τέλος Φεβρουαρίου και όπως αναφέρουν τα μετεωρολογικά δελτία είμαστε προ των πυλών κύματος κακοκαιρίας. Γίνεται λόγος για πιθανότητα χιονόπτωσης στο λεκανοπέδιο Αττικής. Με αφορμή λοιπόν αυτές τις ανακοινώσεις και με την ελπίδα να είναι η τελευταία φορά που ο καιρός “μας δοκιμάζει” προχωρούμε στην δημοσίευση το άρθρου μας.

Συχνό είναι το φαινόμενο κατά την επέλαση του χιονιά ή και κατόπιν αυτής να ανοίγουμε την βρύση μας και να μην ρέει νερό. Ακόμα χειρότερα βγαίνοντας σε κάποιο εξωτερικό ή βοηθητικό χώρο να παρατηρούμε ότι οι σωληνώσεις της ύδρευσης έχουν σπάσει με συνέπεια την διαρροή νερού. Ο λόγος είναι προφανής… Ο παγετός. Η μη παροχή νερού μπορεί να εξηγηθεί υποθέτοντας ότι το νερό στερεοποιήθηκε και έγινε πάγος. Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να έκανε τις σωληνώσεις μας να σπάσουν; Ας ρίξουμε μια ματιά στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του νερού…

Νερό. Συμβολισμός: H2O Οι φυσικοχημικές ιδιότητές του, προσδίδονται από αυτή την ίδια τη χημική του σύνθεση, που είναι δύο άτομα υδρογόνου συνδεδεμένα με γωνία 105 μοιρών με ένα άτομο οξυγόνου. Η διάταξη αυτή δημιουργεί μια ασυμμετρία στο μόριο του
νερού το οποίο εμφανίζει μια θετική και μια αρνητική πλευρά. Το άτομο του οξυγόνου είναι ελαφρά θετικά φορτισμένο και τα άτομα του υδρογόνου αρνητικά. Η μοριακή πολικότητα κάνει τα μόρια του νερού να συνδέονται μεταξύ τους χαλαρά, με δεσμούς υδρογόνου και να σχηματίζουν αλυσίδες. Αυτή είναι και η αιτία που το νερό έχει ασυνήθεις ιδιότητες σε σχέση με συγγενείς του χημικές ενώσεις.Οι δεσμοί υδρογόνου εξαρτώνται από τη θερμική κατάσταση και έτσι σε κάθε θερμοκρασία σχηματίζονται και διαφορετικές διατάξεις των μορίων με τάση να σχηματίζουν εξαγωνικές αλυσίδες. Τα μόρια του νερού, βρίσκονται κάτω από την επήρεια τόσο της θερμικής συστολής-διαστολής όσο και της τάσης να σχηματίζουν αλυσίδες με δεσμούς υδρογόνου. Η στατιστική κατανομή των ελεύθερων μορίων και αυτών που βρίσκονται σε εξαγωνικές αλυσίδες, καθορίζει την πυκνότητα του νερού.  Η μέγιστη πυκνότητα του νερού εμφανίζεται στους 4 βαθμούς Κελσίου.Το καθαρό νερό, μετά την τήξη του, όταν θερμανθεί αρχικά συστέλλεται (έως τους 4 C) και μετά διαστέλλεται. Γιατί όμως διαστέλλεται; Στον πάγο  τα μόρια διατάσσονται με τάξη το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας ένα πλέγμα από εξάγωνα. Έτσι εξοικονομείται ενέργεια, όμως στο εσωτερικό των εξαγώνων δημιουργούνται κενοί χώροι. Αυτός είναι και ο λόγος που το νερό στη φάση του πάγου διαστέλλεται. Όταν ο πάγος λιώσει, τα μόρια είναι και πάλι ελεύθερα να κινηθούν και να γεμίσουν τα κενά. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο πάγος επιπλέει αφού έχει μικρότερη πυκνότητα από το νερό.Αν δε συνέβαινε αυτό δε θα υπήρχαν ούτε τα παγόβουνα ούτε τα μεγάλα θαλάσσια ρεύματα ούτε όμως και ζωή στη θάλασσα αφού ένα ένα τα παγωμένα επιφανειακά στρώματα θαλάσσης θα καταβυθίζονταν με αποτέλεσμα την ολική στερεοποίηση του υδάτινου χώρου!!! Το κλίμα θα ήταν πολύ διαφορετικό κι εμείς δε θα υπήρχαμε.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω λοιπόν με την στερεοποίηση του νερού έχουμε και την διαστολή του…   Τι συμβαίνει όμως όταν σε ένα κλειστό χώρο όπως είναι μια σωλήνα, το νερό διαστέλλεται;Τα μόρια του νερού καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο πλέον και “ασφυκτιούν” μέσα στη σωλήνα πιέζοντας την. Τα μόρια του υλικού της σωλήνας αρχίζουν να αποκτούν τάσεις από την πίεση που ασκείται σε αυτά με τελικό αποτέλεσμα την εκτόνωση των τάσεων στο σημείο όπου η σωλήνα μας τελικά θα ”σκάσει” όπως βλέπουμε και στην εικόνα της ανάρτησης μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε μια τέτοια κατάσταση; Σαφώς σε περιοχές όπου η κακοκαιρία είναι συχνό φαινόμενο απαιτείται μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση του φαινομένου και οι προτεινόμενοι τρόποι είναι:

  • Η τοποθέτηση θερμοστατών και αντλιών ανακυκλοφορίας.
  • Η διάλυση ποσοτήτων γλυκόλης (αντιψυκτικού) σε κλειστά κυκλώματα.
  • η καλή μόνωση των εξωτερικών (αλλά και εσωτερικών σε κάποιες περιοχές) αγωγών.
  • Η δημιουργία ταπών εκκένωσης δικτύων για περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση θα καταστεί αχρείαστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Η επιχωμάτωση των κύριων αγωγών καθώς και των εξωτερικών δικτύων.

Στον οικιακό μας χώρο προτείνεται σαφώς η μόνωση των εξωτερικών τμημάτων του δικτύου μας, λύση οικονομική και αποδοτική. Η πλέον αποτελεσματική λύση είναι κατά τη διάρκεια του παγετού να διατηρούμε έναν κρουνό (βρύση) του δικτύου μας σταθερά ανοικτό με πολύ μικρή παροχή έτσι εξασφαλίζουμε μια συνεχόμενη ροή που αποτρέπει την αδρανοποίηση των μορίων του νερού άρα και το σχηματισμό των εξαγωνικών δεσμών που αναφέραμε παραπάνω. Σε περίπτωση που τυγχάνει να γνωρίζουμε την όδευση του δικτύου ύδρευσης του χώρου μας εξασφαλίζουμε κυρίως τη συνεχόμενη ροή στα τμήματα που περνούν από ακάλυπτους χώρους, άρα είναι και πιο ευάλωτα στις θερμοκρασιακές μεταβολές.  Μια ροή μερικών σταγόνων το λεπτό στην μπανιέρα του μπάνιου σας είναι ικανή να σας “γλιτώσει” από περιττά έξοδα επισκευής διαρροών ή ακόμα χειρότερα την πληρωμή υπέρογκων λογαριασμών σε περίπτωση που αντιληφθείτε αργά πιθανή διαρροή. Υπομονή λοιπόν και η Άνοιξη είναι κοντά!

 

 

 

, ,

No comments yet.

Leave a Reply